Na Slovensko prileteli bociany, prví poslovia jari

06.03.2013 Bratislava

Bratislava 6. marca (TASR) - Príchod jari ohlasujú v niektorých regiónoch okrem snežienok aj sťahovavé vtáky. V nastávajúcich týždňoch bude na Slovensko prilietavať čoraz viac operencov. Ornitológovia už zaznamenali prílet prvých bocianov bielych. "Prvé bociany boli pozorované 3. marca pri Novákoch a 4. marca pri Devínskej Novej Vsi," informuje Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko.

Dospelé bociany biele sa vracajú z afrických zimovísk už skoro na jar. Po prílete opravujú hniezda, na ktorých sa páry stretávajú po dlhej migrácii. "Kým dospelé vtáky už smerujú do Európy, vlaňajšie mláďatá ešte poznávajú africké pláne. Tak napríklad bociany Oliver či Patak, ktoré sledujeme vysielačkami, zotrvávajú stále v ďalekom Zimbabwe a v Etiópii. Na hniezdiská sa vrátia až po dosiahnutí dospelosti v treťom kalendárnom roku života," povedal Gúgh.

Bociany biele patria medzi najznámejšie sťahovavé vtáky. Na Slovensku hniezdilo v roku 2012 vyše 1000 párov bocianov. Na hniezdach vyrástlo a na svoju prvú púť vyštartovalo viac ako 2200 mláďat. Podobne ako labute, aj bociany vytvárajú stabilné páry a sú verní partneri.

V budúcich týždňoch až do začiatku mája priletí na Slovensko asi stovka sťahovavých druhov vtákov. V priebehu marca budú pribúdať prílety bocianov, kačíc, bahniakov, neskôr lastovičiek a belorítok. Zoznam ukončia druhy ako dážďovník, včelárik či červenák karmínový. Prílety jednotlivých druhov možno spolu s ornitológmi sledovať na webovej stránke www.vtaky.sk.
 

Vyberte región